dimecres, 21 de novembre del 2012

MAPES CONCEPTUALS


COM TREBALLEM ELS MAPES CONCEPTUALS?


A classe hem vist maneres de fer mapes conceptuals, hem discutit les característiques que han de tenir i la forma d'utilitzar-los.
També hem vist algun programa per poder-los crear de forma senzilla i eficaç. Com és el CMapTools

Que en vam extreure:

 - tenen paraules clau que es ramifiquen i en poden sortir varies branques.
- No utilitzem frases llargues sinó paraules importants
- Procurarem que s'entengui a simple cop de vista, no creuàrem branques.
- ...

Perquè els utilitzem?

- Representació visual de la nostre estructura  mental.
- Podrem fer-nos una idea de una tema només mirant-lo
- Ens ajuda i ens serveix de guia
-...


 Un exemple del que vam fer com a prova, mitjançant el programa
CMapTools i a partir de una petita narració el trobareu aquí baix.










Un repte va ser crear un Cmap sobre el que era un bon comunicador. i aquest és el meu:





dilluns, 19 de novembre del 2012

LA SAE


La SAE una setmana de activitats extracurriculars que ens ha portat a fer mil i una coses diferents, on hem experimentat, conegut i recorregut diferents espais, tots amb el seu encant.

DILLUNS

El primer dia vam realitzar una ruta, del baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat. Una caminada de unes 5 hores en grups de classe. va ser una ruta molt interessant on un paisatge de vegetació ens acompanyava durant tot el recorregut.
L'orientació era un punt clau ja que ens guiàvem solament per unes indicacions en un paper que a vegades eren confoses.
Va ser importantíssim el bon rotllo entre els companys del grup ja que 5 hores es poden arribar a fer pesades. Tot i així la sortida per mi va ser un èxit.

DIMARTS

La tarda al MNAC. Una tarda que es va dividir en tres experiències diferents. Vam anar a museu "MNAC"  i vam realitzar unes visites. Eren tres itineraris diferents, una s'anomenava Fades i follets i es basava en l'art contemporani, una altre era anomenada So i color també relacionada amb quadres i per últim Històries amb relleu, que és la que vaig anar jo. Aquesta última, la meva, tractava de escultures.

Totes aquestes visites van ser realitzades com ho fan a nens de escola infantil, per-tant la nostre col·laboració era molt important.

En el meu itinerari vam contemplar el material de les escultures, la forma en que eren creades i vam parlar del que ens suggerien.
Despès a la sala taller del museu vam realitzar també activitats molt interessants relacionades amb la visita, i vam aprendre que una bona preparació a l'escola abans de la visita és clau perquè els nens gaudeixin el màxim.

DIJOUS

Vam destinar aquest dia a l'estada com a apadrinada a una escola. Jo vaig anar amb la Cristina, una  alumne de tercer que fa pràctiques a L'Institut Escola Costa i Llobera.
Un dia francament emocionant i ple de sorpreses.
Jo vaig estar a una classe de nens de P5, que sens dubte em van enamorar. Ens vam poder pixar en com feia la feina la mestre, i la nostre padrina, fins hi tot vaig poder col·laboraren algunes activitat de l'aula.
En resum va ser un gran dia!

Aquí us deixo una mini presentació que vaig fer per presentar la meva escola a seminari:







DIVENDRES

Al matí vam realitzar amb el meu grup de seminari l'activitat educativa, i varem decidir anar a veure el moseu de la xocolata. La visita ens va agradar mol, hi havia tot de escultures de xocolata amb tot de formes impossibles que ens van deixar parades.
També vam poder observar que hi havia activitats i tallers per a nens, el quals els permetia jugar i experimentar amb aquest aliment, la xocolata. La visita en sí no va ser massa llarga i vam decidir anar caminant fins al parc de la ciutadella que no està gens lluny i passar una estona voltant i esmorzant.


A la tarda un cop ja a l'escola vam poder assistir a l'actuació d'un grup  musical per a infants que es deia "com sona?" una gran actuació de parts seva que ens va deixar a tots bocabadats. Unes cançons molt ben treballades amb un agran quantitat de instruments diferents que et feien estar sempre atent.


I fins aquí la setmana de la SAE!

una molt bona setmana plena de nous coneixements i experiències.



dissabte, 17 de novembre del 2012

EL MOVIE MAKER



A la classe de GTIC, com quasi sempre, hem après coses noves. Avui apart de analitzar altres bolcs de companyes hem après els secrets del Movie Maker.

Un programa de Widows que ens serveix per crear, editar I compartir els nostres muntatges de vídeo, imatge i so.
Té una estructura molt senzilla i és molt fàcil de utilitzar a la vegada que t'ofereix gran quantitat de opcions.

El Procés per crear una pel·lícula amb aquest programa és tan senzill com:

- Primerament, descargar-te el programa (si no el tens ja preinstal·lat).
- Després és recomanable crear una carpeta amb tot el material ja triat, que voldràs incluir al teu projecte.
- Un cop fet sols necessites obrir el programa i anar arrossegant els vídeos a la cronologia i mitjançant les eines que et surten a la part superior de la pantalla ja podràs: tallar, canviar de color, posar afectes ... Tot de la manera més fàcil i ràpida.

La imatge de pantalla principal ve a ser aquesta:


















Una prova que vam fer a classe és la següent:










dimecres, 7 de novembre del 2012

SÓM PROPIETARIS DEL QUE TROBEM A LA RED?


Hem treballat el programari lliure i la cultura lliure.
Hem estat parlant sobre que és correcte i que no alhora de treballar amb imatges i programes informàtics.

Desprès de parlar-ne a classe arribem a les conclusions que  les imatges que utilitzem i extraiem de programes com google no són propietat nostre, per tant si les volem utilitzar hem de citar l'autor a qui pertanyen i verificar si la seva còpia és permesa. Com a opció podem utilitzar programes com wikimedia i flicker, webs ja especialitzades on els autors de les imatges han cedit la llicència de còpia d'aquestes. Tot i que hem de seguir citant l'autor ja que no som propietaris ni creadors de la imatge sols en tenim una còpia.

Tema programes informàtics arribem al mateix extrem. No està permesa la seva difusió pirata i hem descobert que les sancions per aquesta pràctica poden arribar a ser molt majors que un robatori material com poden ser unes sabates.

Parlem també de la paraula commons/ llicència creative commons.. tens un programa lliure que és gratuït però no pots transformar.



Anem al FLIKER. (flickr)
COM FUNCIONA?  (hem de tenir en compte que el millor idioma de busca és l'anglès)

Un cop dins veiem que hi ha imatges que tenen llicències de privacitat més o menys amplia i per tant deixen fer diferents accions, podem veure que algunes només són de visita, altres es poden copiar, distribuir...



La WIKIMEDIA (wikimedia)

També trobem imatges, són totes les que trobem a les pàgines de wikipedia, són imatges més de estil enciclopèdia no tan artístiques.

Per música per exemple hi ha webs on també podem descargar gratis, Potser no és la més actual o coneguda però això no significa que no sigui bona...  http://www.jamendo.com/es/





Finalment veiem la pàgina: ES.CREATIVECOMMONS.ORG

Que ens dona pistes de llocs webs on podem trobar llocs amb llicències per la distribució de imatges o música ... ens pot ajudar a trobar el que necessitem.

En el cas de llibres i textos, hem de comprovar cada exemplar la llibertat que ens ofereix la seva llicència. En tot cas si els drets reservats són totals tenim la opció de citar una petita part del llibre anomenant al autor, per llei.


HEM CREAT UNA LLICÈNCIA CREATIVE COMMONS PER EL NOSTRE BOLC!!

TREBALL MODULAR


A artir del modul de música i plàstica hem desenvolupat una obra de video.
El nostre repte era triar un del tres temes que ens proposaven:
- Aigua
- Caixes
- recorregut

I a partir d'aquí crear una obra plàstica i musical.

El meu grup vam decidir triar el tema de rcorreguts. i el resultat de la nostre obra va ser l seguent:






Tre Ball Modular

dilluns, 5 de novembre del 2012

LA DESCRIPCIÓ


A COED HEM TREBALLAT LA DESCRIPCIÓ:

Primerament hem obtingut unes pautes les quals hem llegit i utilitzat per crear la nostre pròpia descripció de un company de classe.

QUÉ ENS CAL PER FER UNA BONA DESCRIPCIÓ?

Essencial,conèixer la persona, és a dir, mirar-la (si la descriuràs físicament), relaciona-te amb ella i fer-li preguntes, investigar per altres vies com les xarxes socials, etc.
Conèixer els diferents models per fer una descripció i triar el que s'adapta més a tu, al teu estil de descripció. Llegir sobre la tècnica per elaborar-la i tenir en compte la forma.
Quan ja tens tota la informació has de decidir que vols dir, a qui l'escric. Analitzar o adequar la informació que utilitzaràs, classificar o jerarquitzar la informació.
Per finalitzar, has d'escriure un esborrany ja sigui en forma de text, esquema, notes, guió..., fer una cerca lèxica i ortogràfica, i per últim fer una revisió.

COM HO FEM PER EXPOSAR CORRECTAMENT?

Amb les nocions bàsiques vam començar a fer les nostres exposicions. Cadascú de la millor manera que podia o sabia. Però a mesura que anàvem passant els exponents es realitzaven comentaris (tan el professor com la platea) Sobre l'exposició, punts forts i dèbils, coses a millorar...
Això ens va ajudar a fer una llista de coses a realitzar quan exposem.

T'has de preparar el text amb anterioritat.
Estructurar el text amb paràgrafs per poder anar mirant al públic i no perdre's.
No ser monòton a l'hora de llegir, realitzar canvis de veu.
La posició en l'espai ha de ser la correcte, és molt important.
Moderar la velocitat i el to de la veu.
Morfologia variada, evitar les repeticions.
Buscar estratègies perquè no es noti el nerviosisme.


Jo vaig triar la Laura Villero, ja que era la noia em qui em feia més de la classe i aquesta és la seva descripció.





(Laura a la platja)



Laura, nascuda a la preciosa Catalunya l’estiu del 1993, barcelonina de naixement, enamorada de la ciutat i de la música, amb aficions diverses.
Li apassiona el cinema, el surf, i per sobre de tot estar amb la seva família, no es perd una paella de la seva avia!

Humil, tímida quan desconeix, amiga de les seves amigues i alegre, o almenys és el que m’ha transmès el poc temps que fa que ens coneixem.
I no ens descuidem d’una de les seves aficion predilectes que és estar a la inòpia, un tret que tenim en comú.

Té un color preferit i és el lila, li agrada la marxa i gaudeix del sortir amb les amigues. Per ella les tardes de sofà, peli i crispetes són imprescindibles.

Físicament: Noia d’ulls petits de color avellana i de rialla captivant embolcallada per
uns llavis fins. Jove de pell esblanqueïda i pigada de textura fina que recorda a la de un
nadó. Porta una cabellera llarga i llisa de tacte sedós. És alta i prima.




divendres, 2 de novembre del 2012

PREZI!!

Hem conegut el PREZI una nova manera de fer presentacions de una forma més dinàmica i original com a alternativa al típic power point.

Per registrar-vos a aquest programa només cal que entreu a la pàgina web prezi.com.











Aquí us deixo un PREZI  que he fet jo sobre aquest mateix programa.






A classe vam fer proves de com funcionava i el meu intent de prezi sobre els peixos és aquest:


dijous, 1 de novembre del 2012

RRS


Al començament de curs, vam parlar dels canals RSS.
Són uns canals que ens produeixen informació d'altres pàgines web d'interès o blocs, sense la necessitat de visitar-les una per una. S'actualitzen automàticament i ens permeten estar al dia del que més ens interessa.
Hi ha varies pàgines lectores de RSS com el google reader que ens permeten organitzar de forma senzilla els canals que seguim..
Per poder seguir una pàgina és tan fàcil com buscar l'icona que caracteritza els canals RSS i preme'l.















Aquí us deixo un vídeo que ho explica força bé com funciona això del canal RSS.



LES PÀGINES WIKI

Desprès de haver llegit el llibre "Usos educatius dels blocs" (el llibre) i haver-lo treballat a classe hem estat veient què són les wikis i perquè serveixen. També n'hem hagut de crear una per poder veure de primera mà com funcionava i veure'n les seves funcions.

Però exactament que és un wiki?

"és un lloc web col·laboratori, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia."
(fragment extret de la wikipedia, pressiona aquí hi trobareu la informació completa)


A la classe vam crear el nostre propi wiki, vam utilitzar en aquest cas wikispaces, però en trobem moltes altres.



El procediment que vam seguir va ser:

Un cop a la pàgina web registrar-nos, posar que érem estudiants i seguir el procediment habitual en aquests tipus de webs. Un cop creat l compte des de un ordinador vam crear una wiki.
Aquesta wiki la volíem compartir, volíem que fos col·laborativa amb totes les del grup i per-tant ens vam enviar correus electrònics per convidar-nos des de la pàgina que havíem creat. Un cop totes vam ser agregades a la wiki vam començar a editar en conjunt. Així podiem compartir un document aportant totes el nostre granet de sorra perquè anés millorant. En el nostre cas, el que vam crear a classe era de prova i vam decidir fer-lo de de la pel·lícula Pretty women. Al començar a editar ens van adonar de que no podíem escriure a la vegada i que això comportava una mica de "caos" així que vam crear pàgines linkades a la principal on cada una anava aportant la informació que trobava i li semblava interessant.

si li voleu fer una visita és:

A PLÀSTICA DESCOBRIM EL LAND ART!!

Ja portem unes quantes classes de plàstica amb la nostre professora la Roser R. i hem estat treballant varies coses, una d'aquestes ha sigut el land art.
Per començar suposo que us preguntareu que és el land art. Doncs molt fàcil:

El land art és un estil d’art conceptual que sorgí als anys 70, és un tipus d’art que altera amb un sentit artístic la superfície de la terra (d’aquí ve el nom LAND ART).
S’utilitzen materials naturals com pedres, fulles … I el paisatge és el mitjà de la seva creació, es fa en espais oberts , naturals i solitaris en la majoria de casos i aquestes creacions en gran part són efímeres.
(definició complementada amb informació de wikipedia )

La nostra feina a classe era mitjançant l'observació de artiestes i les seves obres per arribar a crear la nostra pròpia.

Com a treball final vam crear un power per mostrar la feina feta i el procés d'elaboració.





L' SLIDESHARE

Tot va començar a una classe de GTIC, a partir de l'actualització d'aquest bloc, ja que em feia gràcia penjar algundocument sobre plàstica perquè el que estàvem fent a classe ho trobava molt interessant. Però em sorgir un problema, no podia pujar l'entrada perquè hi volia introduir un document creat per el power point. Fins que a classe vaig veure el moment per preguntar-ho al professor i investigar una mica a partir de la seva aportació aquest programa l'slideshare.


QUE ÉS? PERQUÈ SERVEIX?...



En resum és una web on es poden compartir presentacions, també documents, vídeos... On pots comentar idescargar-te les presentacions que t'agradin, entre altres coses. 


"SlideShare is the world's largest community for sharing presentations. With 60 million monthly visitors and 130 million pageviews, it is amongst the most visited 200 websites in the world. Besides presentations, SlideShare also supports documents, PDFs, videos and webinars.

SlideShare features a vibrant professional and educational community that regularly comments, favorites and downloads content. SlideShare content spreads virally through blogs and social networks such as LinkedIn, Facebook and Twitter. Individuals & organizations upload documents to SlideShare to share ideas, conduct research, connect with others, and generate leads for their businesses. Anyone can view presentations & documents on topics that interest them, download them and reuse or remix for their own work."
(Extret directament de la pàgina web de slideshare)


Els passos que he fet per poder començar a utilitzar slideshare han sigut:

- introduir la pàgina web: www.slideshare.net
- Premer el botó que trobaràs a dalt a la dreta on posa SIGN UP. (si no ets ja usuari). i et sortirà: AIXÒ
- Omples amb les teves dades, acceptes i t'apareixerà:




















Apretes sobre UPLOAD selecciones l'arxiu i deixes que es carregui.

- Un cop carregat et trobes una cosa així:

















L'arxiu ja s'ha penjat a l'slideshare i ja és púbic.

- Ara pots obtenir el codi embed o bé la direcció URL per poder pejar el video al bloc.






I això és el que he après sobre aquesta pàgina web que molt segurmanet segurié fent servir!