dimecres, 7 de novembre del 2012

SÓM PROPIETARIS DEL QUE TROBEM A LA RED?


Hem treballat el programari lliure i la cultura lliure.
Hem estat parlant sobre que és correcte i que no alhora de treballar amb imatges i programes informàtics.

Desprès de parlar-ne a classe arribem a les conclusions que  les imatges que utilitzem i extraiem de programes com google no són propietat nostre, per tant si les volem utilitzar hem de citar l'autor a qui pertanyen i verificar si la seva còpia és permesa. Com a opció podem utilitzar programes com wikimedia i flicker, webs ja especialitzades on els autors de les imatges han cedit la llicència de còpia d'aquestes. Tot i que hem de seguir citant l'autor ja que no som propietaris ni creadors de la imatge sols en tenim una còpia.

Tema programes informàtics arribem al mateix extrem. No està permesa la seva difusió pirata i hem descobert que les sancions per aquesta pràctica poden arribar a ser molt majors que un robatori material com poden ser unes sabates.

Parlem també de la paraula commons/ llicència creative commons.. tens un programa lliure que és gratuït però no pots transformar.



Anem al FLIKER. (flickr)
COM FUNCIONA?  (hem de tenir en compte que el millor idioma de busca és l'anglès)

Un cop dins veiem que hi ha imatges que tenen llicències de privacitat més o menys amplia i per tant deixen fer diferents accions, podem veure que algunes només són de visita, altres es poden copiar, distribuir...



La WIKIMEDIA (wikimedia)

També trobem imatges, són totes les que trobem a les pàgines de wikipedia, són imatges més de estil enciclopèdia no tan artístiques.

Per música per exemple hi ha webs on també podem descargar gratis, Potser no és la més actual o coneguda però això no significa que no sigui bona...  http://www.jamendo.com/es/





Finalment veiem la pàgina: ES.CREATIVECOMMONS.ORG

Que ens dona pistes de llocs webs on podem trobar llocs amb llicències per la distribució de imatges o música ... ens pot ajudar a trobar el que necessitem.

En el cas de llibres i textos, hem de comprovar cada exemplar la llibertat que ens ofereix la seva llicència. En tot cas si els drets reservats són totals tenim la opció de citar una petita part del llibre anomenant al autor, per llei.


HEM CREAT UNA LLICÈNCIA CREATIVE COMMONS PER EL NOSTRE BOLC!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada